Hvor på et træ skal man fælde det?

05 May 2021
Anders Lundtang Hansen

De fleste ser nok for sig, når man skal fælde træer, at man tager en økse og hugger til fra bunden med et indhak til følge, som stammen knækker over ved i en given retning, som man har udregnet, og så vælter træet af sin egen vægt.

Ellers kunne det være med en sav, at man saver et mindre træ over, eller man har en større sav til to personer eller flere, der kan save fra hver sin side af træet, så det vælter til sidst.

Men nu om dage har man også maskiner, der kan klare den slags, hvor maskinerne kan skære træerne over, fjerne grenene og lægger dem ud, så man blot skal hugge dem i mindre stykker til brug.

Og så er der endelig motorsaven, der gør det markant lettere at fælde træer.

Men hvor skal man egentlig ramme træet for at fælde det bedst?

Træfældning kræver præcision og er næsten en kunstart

Som vi nævnte i starten af artiklen, skal man udregne, i hvilken retning træet vil vælte for at finde ud af, om det kan ramme nogle – og så lægger man lidt mere afstand på for en sikkerheds skyld og holder andre mennesker væk.

Men ellers kan man jo skære træet fra lidt højere oppe, hvis man nu vil have en ny top til at gro ud, eller det bare er lettere at fælde det her hvad angår afstanden til andre ting.

Måske er man mere ude i, at man gerne vil have skåret nogle grene af træet, eller man vil tage toppen af træet samt nogle grene eller bare toppen.

Den slags skal man jo have besluttet sig på forhånd, hvis man blandt andet skal lave træfældning i Hillerød, da man ikke kan gøre det om, og ellers skal man vente på, at et nyt træ vokser op eller bliver plantet.

Flere Nyheder