Sådan har et nedrivningsfirma været gennem tiden

01 September 2019
Anders Lundtang Hansen
Sådan har et nedrivningsfirma været gennem tiden

Der har praktisk talt altid været brug for et nedrivningsfirma, men før det blev organiseret som firmaer, så var det under helt andre konstellationer, at man gjorde den slags – og her var det ofte tilfældige mennesker, der udførte arbejdet uden sikker, og med hvad man lige havde ved hånden.

I helt gamle dage kunne nogle have erfaringer med at rive bygninger ned, men mange valgte at gøre den slags selv, og da man ikke var opmærksom, klar over eller havde teknologien til at være klar over, om huset var bygget forsvarligt eller med usunde materialer, så var det mest med at prøve lykken, når man gjorde det.

Man brugte lige det værktøj, man havde ved hånden, om det var hakker, økser eller andet, og siden huset måske ikke var bygget efter de regneregler, vi har nu om dage, så kunne man sagtens risikere at få en mur ned over sig – uden man havde beskyttelse på sig.

Det var en del af opgaven.

Da det blev mere organiseret, så kunne man hyre erfarne folk ind til at gøre det, som havde bedre udstyr til det og kunne gøre det mest effekt og med bedre udstyr, uden der skete for store skader på de omkringliggende bygninger eller mennesker – selvom det ofte skete.

Senere opfandt man hele maskiner, der kunne rive bygninger ned, og kendere af gamle tegnefilm vil måske huske de velkendte nedrivnings-kugler, der blev svunget ind på en bygning. 

Den slags brugte man skam, og det var effektivt at bruge, men også meget farligt, da man ofte ikke kendte udfaldet.

Nu om dage bruger man man gravemaskiner, har uddannede folk og beskyttelsesudstyr, og der sker heldigvis sjældent uheld.

Har man at gøre med større bygninger, så kan man vælge at rive dem ned via sprængning, som ofte er noget af et tilløbsstykke for folk at beskue.

Read more