Styrk din melatoninbalance og sov bedre

Styrk din melatoninbalance og sov bedre

Styrk din melatoninbalance og sov bedre

Nogle mennesker er i besiddelse af en helt unik – og temmelig misundelsesværdig – evne til at falde i søvn så snart de lægger hovedet på puden. Tilhører du denne gruppe af mennesker, behøver du faktisk ikke at gøre så meget – du er sandsynligvis frisk, når du vågner om morgenen efter en lang nats hvile og genopladning af krop og af hjerne.

Er det ikke tilfældet, bør du gøre en indsats for at oprette en sund søvncyklus. Ellers udsætter dig selv for stor risiko. Søvnmangel og søvn besvær menes at være medvirkende årsag til en lang række sygdomme lige fra stress og depression til kræft og hjerte kar sygdomme. Og så er det at slæbe sig uoplagt gennem dagen også forbundet med en del ubehag.

Hvilken funktion har melatonin?

Melatonin er et hormon, som dannes naturligt i kroppen, og ved udskillelse fortæller kroppen at nu er det på tide at sove. Melatonin udskillelsen stimuleres ved fravær af lys. Mennesket er indrettet til at være vågent i dagtimerne og sove om natten.

Kan du ikke sove om natten, er det således med stor sandsynlighed din melatonin produktion, som fejler. Og så bør du iværksætte tiltag, som fremmer melatonin udskillelsen – for eksempel ved at slukke mobilen, fjernsynet og tabletten et par timer inden sengetid.

Kan jeg købe melatonin som kosttilskud?

Det er desværre ikke muligt at købe melatonin på pilleform i Danmark. Sundhedsstyrelsen har meget strenge regler for hvilke typer naturlægemidler og kosttilskud der må forhandles i håndkøb, og melatonin er ikke blandt dem. Du kan dog købe kosttilskud med et naturligt indhold af tryptofan, som forstærker melatonins virkninger. Blandt disse former for kosttilskud finder du Zenbev, som er fremstillet af græskarkerner, og som ikke indeholder syntetiske tilsætnings stoffer.

Du kan læse meget mere om melatonin, tryptofan og Zenbev på melatoninguide.dk